”Tän setin jälkeen tiedän törkeesti enemmän”

– Uusia näkökulmia mukaan syyspäiviltä

Teksti ja kuvat Salla Niemi

_mg_2523

Iloinen puheensorina täyttää korvat viisi minuuttia sen jälkeen, kun bussi on kaartanut nuorisokeskus Anjalan pihaan Kouvolassa. Sali on täyttä ammattiin opiskelevia. Konkarit tervehtivät kavereitaan, ensikertalaiset tarkkailevat ympäristöään. Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton eli SAKKIn syyspäivät ovat alkaneet!

Olemme tulleet Anjalaan viettämään viikonloppua yhdessä eri puolilta Suomea. Mediateemaiset syyspäivät houkuttelivat paikalle yli viisikymmentä ammattiin opiskelevaa.

Opiskeluaika on syventymistä uusiin taitoihin sekä tulevaksi ammattilaiseksi kasvamista. Väitän kokemuksen syvällä rintaäänellä, että eniten opinnoista saa irti, kun ryhtyy opiskelija-aktiiviksi. SAKKIn tapahtumat opettavat aina uusia juttuja ja taitoja, ja tämän suhteen syyspäivät eivät luultavasti jättäneet ketään kylmäksi.

Epäonnistumisista oppii

Aktiiveille järjestetyissä tapahtumissa on lähes aina puhujavieraita inspiroimassa ja antamassa ideoita. Ensimmäisen vieraan astuessa saliin yleisön ilmeet olivat näkemisen arvoisia. Media-alan monitoimimies Sami Kieksi on tullut tutuksi monelle Ylilaudasta, 3AM-nimisestä Facebook-yhteisöstä sekä Ylelle tuottamastaan Some Deep Storysta. Värikkään ja vauhdikkaan nuoruuden elänyt

Kieksi ei epäröinyt puhua kokemuksistaan avoimesti. Hän kannusti tekemään ja toteuttamaan itseään rohkeasti.

– On uskallettava kokeilla. Ei saa pelätä epäonnistumista, Kieksi kannusti kuulijoita.

Kieksi rohkaisi kaikkia media-alasta kiinnostuneita ottamaan rohkeasti yhteyttä ja luomaan suhteita erilaisiin alalla työskenteleviin ihmisiin. Hän kertoi, että itse työllistyi aikoinaan sinnikkään yrittämisen ansioista. Muutaman tuloksettoman puhelun jälkeen hän ­ehdotti potentiaaliselle työnantajalle, että mennään nyt edes kahville, vaikka työtä ei irtoai­sikaan. Ja irtosihan se lopulta, kahvien jälkeen.
­

– Media-alalla suhteet ovat tärkeitä. Ja oma toiminimi, jonka kautta voi laskuttaa. Työsuhteiden sijaan nykyisin työskennellään enimmäkseen freelancerina, Kieksi vinkkasi yleisölle. Media-alalla suhteet ovat tärkeitä. Ja oma toiminimi.

kieksi
Sota trolleja vastaan

Bonnierin journalistipalkinnon juttusarjallaan ”Venäjän trollit Suomessa” voittanut Ylen toimittaja Jessikka Aro veti normaalisti äänekkään SAKKI-porukan aivan hiljaiseksi yli puolentoista tunnin ajaksi. Aro kertoi työstään tutkivana journalistina, jossa hän on päässyt selvittämään venäläisiä trollitehtaita ja niiden toimintaa.

Venäläiset trollit työskentelevät ilmei­sesti Venäjän johdolle ja ne yrittävät manipuloida suomalaista keskustelua väärällä informaa­tiolla esimerkiksi keskustelupalstoilla. Trollitilejä on myös Twitterissä. Trollit ovat osa Venäjän informaatiosotaa ja ne ovat yrittäneet vaikuttaa myös Suomen valtionjohtoon.

Yle Kioskin trolleja koskevassa jutussa painotetaan: ”On hyvä muistaa, että asiallinen Venäjän kannan esittäminen tai puolustaminen ei tee anonyymistä nettikeskustelijasta sen paremmin kuin omalla nimelläänkään esiintyvästä ihmisestä trollia. Informaatiosodankäynnistä puhuttaessa trollaus tarkoittaa ylhäältä ohjattua ja hyökkäävää verkkovaikuttamista.” 

Jessikka Aron erikoisalaan kuuluvan Venäjän informaatiosodan tonkiminen ei ole miellyttänyt kaikkia – ja sen Aro onkin saanut tuntea nahoissaan. Ahdistelu- ja pelotteluviestien rumba on jatkunut jutun julkaisusta asti. Se ei ole kuitenkaan Aroa lannistanut. Työ valemedioita ja valheellista trollausta vastaan jatkuu.

– Tän Jessikkan setin jälkeen tiedän mediasta aivan törkeesti enemmän, kommentoi Vantaalta tapahtumaan saapunut Jaakko ­Nurmi, 24.

– Niin ja ainakin se pitäisi jengin mun mielestä tietää, että sosiaalisessa mediassakin jonkun mielestä hauska juttu voi olla toiselle jotain ihan muuta, hän jatkaa ja viittaa Aron kohtaamaan nettikiusaamiseen.

jessikka_lehteen

Aron puheenvuoron aikana pohdittiin aktiivisesti oikean ja väärän tiedon merkitystä. Hän hehkutti tilaisuuden jälkeen, miten ihanaa omista kokemuksista ja tiedoista kertominen oli näin innokkaalle ja aktiiviselle yleisölle.

– Jos joudut työn tai muun syyn takia verkossa järjestettävän vihakampanjoinnin kohteeksi, minuun voi ilman muuta olla yhteydessä, tuen täysillä, Aro rohkaisi osallistujia.

– Suomalaista, kansainvälisestikin poikkeuksellisen hyvää sananvapautta eivät trollit tai vihakirjoittelijat pääse järkyttämään, kun pidämme yhdessä toisistamme huolta ja puolustamme niitä, joita kiusataan!

Oksennuksen maku suussa

Illalla tunnelma korotettiin kattoon perinteisen iltaohjelman myötä. Tällä kertaa kisailtiin joukkueissa syyspäivien fiksuimman ja filmaattisimman joukkueen tittelistä. Voittaja selvitettiin erilaisten visaisten tehtävien, kuten lipun etsinnän, julisteen luomisen ja kuva-sana-yhdistelyn, avulla.

Voittajajoukkue palkittiin huikealla Youtube-haasteista tutulla Jelly Belly Bean Boozle -pelillä, jota ryhdyttiinkin heti pelaamaan uhmakkaalla asenteella. Eikä aikaakaan, kun osa pelaajista kärsi oksennuksen mausta suussa. Otteita pelistä taltioitiin mediateeman hengessä totta kai myös SAKKIn Instagram storyyn.

_mg_2525

Sunnuntai käynnistettiin aamupalalla, jonka jälkeen SAKKIn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eero Kivinen veti osallistujille workshoppia. Pääsimme miettimään, mitä köyhyys käytännössä tarkoittaa. Jouduimme myös haastamaan itseämme: mistä asiasta voisimme elämässämme luopua ja mistä emme ainakaan luopuisi?

– Ystävistä en ainakaan luopuisi, joku ­huudahti.

Tapahtumassa vierailivat puhujina myös Ylioppilaslehden päätoimittaja, Galaxi-­ohjelmassa aikoinaan juontajana nähty Robert Sundman ja viestintätoimisto Ellun Kanojen Tuomas Tikkanen. Kattaus media-aiheisesta tiedosta oli siis laaja ja monipuolinen.

Haliringin kautta kotiin

Uudestakaupungista syyspäiville matkannut Jasmin Lindström, 20, on ehtinyt käydä jo useammalla SAKKIn tapahtumassa.

– SAKKIn tapahtumat on siitä kivoja, että ne järjestetään tosi kivoissa ja erilaisissa paikoissa, joten pääsee myös näkemään Suomea. Pelkästään jo Helsinkiin pääseminen on kyllä tällaiselle maalaiselle luksusta, Jasmin naurahtaa.

Kuten SAKKIn tapahtumat aina, myös syyspäivät päätettiin halirinkiin, jossa jokainen pääsi halaamaan kaikkia vuorollaan. Halauskammoisten kerho hieman jännitti halirinkiä etukäteen, mutta lopulta se osoittautui kuitenkin tosi mukavaksi päätökseksi tapahtumalle.

_mg_2595

Lopuksi UBIK kysyi vielä kokemusasiantuntijalta, millaista on olla opiskelija-aktiivi.

Kuopiossa opiskeleva Jutta Vihonen, 18, on ollut SAKKIn aktiivina reilut puoli vuotta. Maaliskuussa järjestetyn liittokokouksen jälkeen hän on ilmoittautui mukaan oppilaitoskiertueelle, ja on sen myötä päässyt SAKKI-pakun kyytiin kiertämään Suomea amiskiertueella. Jutta kertoo, että parhaat muistot ovat tulleet juuri tapahtumista, joita on saanut viettää muiden aktiivien kanssa.

– Syyspäivät oli mieleenpainuva tapahtuma! Vierailevat puhujat kertoivat mielenkiintoisista ajankohtaisista asioista, jotka antoivat uusia näkökulmia mediasta. Ja totta kai yhdessä oleminen vanhojen ja uusien tuttujen kanssa kruunasi kaiken. Oli tosi ihanaa, kun kaikki oli iloisia ja kiinnostuneita samoista asioista mistä itsekin! Tykkäsin kovasti!

 

Miten opiskelija-aktiiviksi ryhdytään?
– Lähtemällä mukaan mihin tahansa SAKKIn tapahtumaan.

Mitä tapahtumat maksavat?
– Yleensä 60–100 euroa, jonka oppilaitokset usein maksavat opiskelijoille. Kannattaa siis ehdottomasti kysyä tästä mahdollisuudesta vaikkapa opiskelijatoiminnan koordinaattorilta tai opinto-ohjaajalta.

Mitä tapahtuman hintaan sisältyy?
– Kannattaa tarkistaa tapahtumakohtaisesti. Yleensä SAKKIn tapahtuman hintaan kuuluu koko paketti: matkat, ruoat sekä ohjelma.